Ruoka & olutOlut on ollut osa ruokailua jo vuosituhansien ajan – jo kauan ennen kuin viinikulttuurista oli kuultukaan

Oluen ja ruoan ikiaikainen liitto

Siikakeitto, Suvi ja Nokkosoluet
Siikakeitto sekä kesäiset kausioluet:
Prykmestar Suvi ja Nokkosolut

Olut on ollut osa ruokailua jo vuosituhansien ajan – jo kauan ennen kuin viinikulttuurista oli kuultukaan. Se on lunastanut paikkansa salonkikelpoisena ruokajuomana, joka sopii monelle ruokalajille.

Olut ruoanlaitossa. Olutta voi mainiosti hyödyntää myös ruokien valmistuksessa. Vaaleaolut käy marinointiin ja liemiin, tummaa olutta kannattaa lorauttaa kastikkeisiin. Erilaiset oluttyypit tuovat vaihtelua ruokiin.

Samalla tavalla siideriä käytetään yleisesti kala- ja kanaruokien maustamisessa. Erityisen hyvin se sopii jälkiruokiin.

Olut ruokapöydässä. Olut sopii palan painikkeeksi monien erilaisten ruokaherkkujen kanssa. Yleisjuomana koko aterian ajan toimii Prykmestar Pils 4,5 %Prykmestar LuomuPils 5,2 % sekä Prykmestar Vehnä 4,5 %. Ne sopivat erityisen hyvin varsinkin kala- ja linturuokien kanssa.

Humala vastaa viinimaailman hapokkuutta, joten humaloitu olut leikkaa ruoan rasvaisuutta.  Humaloitu Prykmestar LuomuPils käy vaikkapa rasvaisen lohen kanssa. Myös viinille haasteelliset maut, kuten etikka, kananmuna ja tuliset mausteet maistuvat oluen seurassa.

Mitä tulisemmin ruoka on maustettu, sitä kevyempi olut kannattaa valita. Humala vahvistaa tulipalon tunnetta suussa, joten aasialaisten ja meksikolaisten ruokien kumppaniksi kannattaa valita kevyt pils. Sushi viihtyy Prykmestar Vehnä 4,5 % oluen seurassa.

Vastakkaisuudet voivat täydentää toisiaan makumaailmassa. Makeammat ja maltaiset oluet sopivat suolaisten ja tulisten ruokien kaveriksi.

Samanlaiset maut puolestaan tukevat toisiaan. Savulohen tai -kinkun kanssa sopii Prykmestar Savu 5,5 %. Suklaa-arominen Prykmestar Pääsiäisportteri on puolestaan klassikkoyhdistelmä suklaakakun kanssa. Prykmestar Wehnäbock 6,2 % sopii tarjottavaksi juustokakun kera.

Kevyet ruoat. Kevyiden ruokien ja alkuruokien kanssa sopivat vaaleammat ja kevyemmät oluet. Tällaisia ovat vehnäoluet, vaaleat ja tummahkot lagerit sekä pils-oluet. Tavallista peruslageria hieman vahvemmat pilssit ovat tasapainoisia myös salaattien ja kevyesti maustettujen kasvisten kanssa. Prykmestar LuomuPils soveltuu mainiosti vaikkapa alkumaljaksi.

Tuhdimmat ruoat. Raskaammat ruoat vaativat rinnalleen tummempia, voimakkaampia ja vivahteikkaimpia vaihtoehtoja. Silloin kannattaa suosia esimerkiksi Prykmestar Schwarz 4,5 % tai Prykmestar SavuKataja 9 % -oluita.

Olut ja vuodenajat. Talvikuukausina suositaan vahvaa, tummaa olutta esimerkiksi Prykmestar Schwarz 4,5 %Prykmestar Talvibock 9,2 % tai Prykmestar Talvi 3,8%, kun taas kuumina kesäkuukausina janoon valitaan mielellään kevyet, raikkaat ja vaaleat oluet esimerkiksi Prykmestar Suvi 4,5% tai Prykmestar NokkosPils 5,2%.

Vakka-Suomen Panimo

Olet siirtymässä alkoholia sisältävien tuotteiden esittelysivuille.
Olethan vähintään 18–vuotias?